Firka

Vizsgaidőszak. Ami Murphy

2016. február 01. - Sz.Annamari

Decemberben és májusban elárasztják a netet a vizsgaidőszakkal kapcsolatos mémek és a tuti hasznos tippek – az ismerősök panaszos vagy felvágós posztjait hagyjuk is.

Felvi, Eduline, Vs, ELTE online: ezekről az oldalakról szemezgettem a vizsgaidőszakos cikkeket, amelyek gyakran ellentmondásosak: „Kerüld a Facebookot, Twittert, Instagramot, és úgy általában a technikát!” Cikkajánlóban/magában a szövegben viszont már az szerepel: „Kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le semmiről!”

Hogy kerüljük el a Facebookot, hogyha egyszer ott beszéli meg az ember, mikor és hol üljenek össze egy közös tanulásra, és a csoportba töltik fel a jegyzeteket? Vagy a nethasználatot? A Google néha megspórol egy utat a könyvtárba.

Mik is azok a (lerágott csontú) tippek?

  • Megfelelő környezet megteremtése + természetes fény melletti tanulás
  • Kevesebb koffein, több alvás
  • Inkább hatékonyan tanulj kevesebbet, mint szenvedve többet. Oszd szakaszokra: 25-30 perc aktív tanulás, 5 perc pihenés
  • Asszociálj: idegen szavakhoz, vagy nevekhez társíts vizuálisan erős képeket, hogy fel tudd idézni (Vs – az egyetlen olyan tipp, ami talán újdonság lehet)
  • Fontos a pozitív visszacsatolás: jutalmazd meg magadat tanulás után, ne csak vizsga után
  • Kezdd elsőnek a könnyebb anyaggal, hogy belerázódj a tanulásba
  • Ne halogasd. Állj neki egyszerűen (az ELTE online-nál egy pont nem finomkodik – végre valaki!)
  • Használj appokat időméréshez, jegyzeteléshez (tuti módja, hogy a tanulás helyett az app kiismerésére fókuszálj)
  • „Jegyzeteljetek kézzel – ez állítólag javítja a memóriát, könnyebb arra emlékezni, amit a saját kézírásotokkal láttatok.” (Eduline)

A tippeket olvasva kicsit megrökönyödtem…Persze, van olyan diák, akinek tényleg életmentőek ezek a tanácsok. Akinek a középiskola sétagalopp volt, és az igazi tanulással csak az első szemeszterben találkozott. 
 Az általános iskola után azért érzékeltem, hogy a középsuli egy más szint, ahol nem babusgatnak, ahol már komolyabb a tét, és simán beírják félévkor véletlenül a rosszabb jegyet, pedig a vessző után 8 állt, és nem határeset voltál. Nincs mese, az embernek meg kellett tanulnia tanulni. Na meg az egyetemisták idegesítő szövegeit elviselni. „ Inkább 100-szor az érettségi, mint egy vizsgaidőszak, meg egy kis érettségi miatt ne rinyálj.” Utólag persze könnyebb az okosat játszani, de mindig az a legnehezebb, amit épp csinálunk (vagy kellene).

collage2_1.jpgKépek forrása: Jonlieffmd.com + Kaylathesenior.tumblr.com

Az utolsó tipp viszont a kedvencem. Állítólag. Lehet, hogy sok idő megy el a jegyzeteléssel, vagy mikor több száz oldalt tömörítesz, de már közben interpretálod a szöveget, saját módszered szerint rendszerezed – és igen, közben már elraktározódik a passzív memóriába. Onnan már „csak egy lépés” az aktív. Ez miért is új a Nap alatt? A tippek mögött valójában egy szó bújik meg: AKARATERŐ. Ezt kellene az embernek szemeszter elejétől treníroznia, hogy mikor a zh-s hét vagy a vizsgaidőszak eljön, tudja, hány nap és milyen módszer szükséges az adott tárgy teljesítéséhez.

A másik dolog – amire nem mindenki képes vagy nem jókor – az az, hogy elengedjünk bizonyos frusztráló dolgokat. Kár órákon vagy napokon át azon dühöngeni, hogy meg se nézte rendesen a beadandódat és kettest adott rá, vagy hogy „pofára” osztályozott. Rengeteg ilyen szituáció/ember van és lesz is még. Ha mindig rájuk pazaroljuk az energiánkat, akkor többször fognak „megtalálni” mint egyébként. Inkább mantrázzunk mindenkor Murphyt:

Ami el tud romlani, az el is romlik. (Lásd: Neptun)

  • Semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.
  • Minden több időt vesz igénybe, mint amilyennek látszik. („Könnyű ez a vizsga!”)
  • Ha többféle dolog is elromolhat, biztos, hogy az romlik el közülük, amelyik a legnagyobb kárt okozza.
  • Ha rájöttél, hogy egy művelet négyféle módon mondhat csődöt, s mindegyiket kivéded, menten fellép az ötödik.
  • Külső hatások híján a dolgok rosszabbodnak.
  • Ha végre nekilátsz valaminek, előbb még valami mást kell csinálnod.
  • Minden megoldás új problémákat kölykezik. (Tanulsz a vizsgára, de egyre hülyébbnek érzed magadat)
  • Mosolyogj! A holnap rosszabb lesz a mánál.

collage1_1.jpgKépek forrása: Topperguru.com + Spaciorandom.wordpress.com

Pár pillanatnyi igazi felüdülést hoznak ilyen esetekben a mémek. Egyedül ők képesek ekkor, a saját nyomorúságos helyzetünkkor megnevettetni, megvigasztalni és erőt adni a folytatáshoz. Vagy ha nemcsak fogyasztod, hanem termeled is, végre kiélheted a kreativitásodat, amit a végeláthatatlan számolások és magolnivaló fogalmak beléd fojtanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://firka-jegyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr878346708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása