Firka

FessNeki! - Klimt: Anya és gyermeke

2015. december 20. - Sz.Annamari

December 17-én kipróbáltam a FessNeki eseményét/foglalkozását, ahol is Gustav Klimttől az Anya és gyermekét festettük meg!

klimt-fessneki.jpgKépek forrása: The Tapestry House + Fessneki Facebook oldala

Gustav Klimt olajfestménye, az Anya és gyermeke, valójában a Nő három életkorának egy részlete.
A FessNeki palettáján minden hónapban 13-16 híres festmény szerepel, amelyek közül, népszerűségük okán, sok a visszatérő. A leggyakrabban Gustav Klimt, Leonid Afremov, Graham Gercken és Vincent van Gogh képeiből válogathatunk, sőt most már Vaszary Jánostól is (aki csak teheti, nézzen meg legalább egy kiállítást a magyar festő képeiből)! Az instruktorok segítenek a maximum 15 főből álló csoportnak lépésről lépésre megfesteni az adott képet. 

3-graham-klimt-afremov_1.jpgKépek forrása: FessNeki

FessNekiről érdemes tudni – mint ahogy a foglalkozás megkezdése előtt megtudtuk egyik instruktorunktól, Simon Edinától –, hogy Európában egyedülálló ez a csoportos ecsetforgató kezdeményezés, melynél nem egy elvárt rajztudási szinten van a hangsúly, vagy az intézeti oktatáson. Itt mindenki eltölthet és kikapcsolódhat egy kellemes estére párjával, barátaival, munkatársaival, vagy akár egyedül (mint én). A lényeg, hogy mindenki felfedezze a magában rejlő kreativitást – kicsit közhelyes, de tényleg erről szól, és meg is valósul. Annyira közkedveltté váltak, hogy már Bécsben is nyitottak egy alkotóműhelyt. A 3 órás festés után (este 7-től 10-ig tart) pár percet beszélgettem Sávai Ritával, az egyik alapítóval, hogy megtudjam, honnan is jött a FessNeki ötlete. Pár éve kint járt Amerikában, ahol ez a bárki számára megalkotható festésmód már rég elterjedt. Már az első 5 perc után beleszeretett, hogy nem érzi az oktató szigorú tekintetét magán, hogy teljesen más élmény, mint az általános és középiskola jól ismert, jegyközpontú rajzórái (bár ott sose fest az ember vászonra). És sikerélménnyel távozott, pedig lássuk be, az ember nem áll neki csak úgy festeni, sőt rajzolni se, ha nincs "tehetsége" hozzá. Tanulható egy bizonyos szintig, persze, de én se fakadok dalra, mert nincs hangom, hiába lehetne trenírozni tanárral a hangszálaimat. 
Mikor otthon felakasztotta, és vendégek érkeztek hozzá, mindenki el volt ragadtatva a festményétől, és ők is szívesen kipróbálták volna. Így egy percig sem kételkedett, hogy ebből ne lehetne egy vállalkozást indítani.

– Mit kérsz inni? Teát, ásványvizet, vagy bort? – kérdezték mindegyik résztvevőtől, miután lepakoltak az otthonos stúdióban. 2 instruktor Nagy Klaudia és Simon Edina segített végtelen türelemmel és kedvességgel – nem a "szokásos" eladóival, mivel nemcsak a pár perces vásárlás kötött össze minket, hanem az alkotás. Összesen 4 instruktor és 2 alapító van, Rita és testvére, Anikó. Egy hosszú asztalon vártak minket az eszközök (ceruza, ecsetek, az adott kép színeinek akril festéke, köpeny), a festőállvány és a vászon. Az instruktorok szaktudásukkal részleteire bontják a kiválasztott képet, megrajzolják főbb kontúrjait. Majd az eseményen mutatják, azaz ők is a résztvevőkkel együtt festenek. Melyik réteg melyik után jön; hogyan tudjuk a színeket kikeverni; hogyan tudunk javítani. A legjobb viszont az, hogy nem ragaszkodnak az általuk festett koncepcióhoz, az csak javaslat. Nyugodtan felvihettünk élénkebb vagy pasztell árnyalatú színeket; körök és virágok száma, mérete, színei rajtunk állt. Mindig körbejártak, segítettek, tanácsokat adtak, de mindig elismerték a résztvevők festményeinek szép részét – többen megtanulhatnák tőlük a dicsérve segítő javaslattételt – és mindig az adott ember "stílusához" igazították tanácsaikat. 

fessneki1.jpgSávai Rita fotója (szerkesztett változat)

Bár egyedül mentem, és tartottam is emiatt egy kicsit, de teljesen felesleges volt. Szinte észre se vettem a körülöttem lévőket, egyedül a vászon, a színek és én léteztem. Mikor a következő lépéseket ismertették, akkor se szűnt meg ez a meditációhoz hasonló állapot. Flow-élményként is hirdetik, azaz egy nem mindennapi eseményként, amelybe ha egyszer bekerülsz magával ragad. Valahogy ösztönösen jön az "egyedi színvilág", a körök és virágok kompozíciója.

 Összegzés:

  • Mindenképpen kipróbálandó! 
  • Árban egy egyetemistának kicsit sok, de fektessünk belé, megtérül
  • Hely és idő egyaránt elérhető, kivitelezhető
  • Különleges ajándék a megfestett kép is, az esemény meg főleg!

en.jpgSávai Rita fotója (szerkesztett változat)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://firka-jegyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr538185444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása