Firka

"Buddha a porszívóban" és "Ülj figyelmesen mint egy béka" (szeptember 10.)

2015. november 15. - Sz.Annamari

Szeptember 10-én, csütörtökön 18 órakor került megrendezésre a Scolar kiadó könyvbemutatója a MagNet közösségi házban. A helyszínválasztás tökéletes összhangot képzett a könyvek témáját illetően, ezzel rögtön kiemelkedett ez az esemény a szokásos címkéjű bemutatók kategóriájából.

img_20150910_180920.jpg

Érsek Nándor, a felelős kiadó mutatta be pár mondatban a Scolart, amely immár 22 éve látja el az olvasó közönséget magas színvonalú könyvekkel. A minőség mellett a társadalmi felelősségvállalást is szem előtt tartja a kiadó. A bemutatott 2 könyv, „Buddha a porszívóban–Útmutató a házimunka meditációs gyakorlataihoz” és az „Ülj figyelmesen, mintegy béka – Mindfulness-gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek” (Eline Snel), ennek a feladatkörnek egy részét hivatott támogatni.

img_20150910_191457.jpg

Négyen ismertették a könyveket és azok fő mondanivalóját: Dr. Mogyorós Irén Zsuzsanna, gyermekpszichológus; Fazekas Gábor, az Országos Onkológiai Intézet stresszkezelő tanfolyamok oktatója; Basa Ágnes és Dobos Andrea Beáta, a Buddha a porszívóban című könyv írói.

Dobos Andrea, a köszöntőt és bemutatást követően, 10-15 perces mélytudati meditációs gyakorlatot tartott a közönség számára, ezzel is ráhangolva a következő egy óra témájára.
Írótársa, Basa Ágnes röviden beszámolt könyvük előkészületeiről, majd Buddha szavait idézte fel, miszerint a meditálás elviselhetővé tesz magunk és mások számára is. Ezt egészítette ki Dobos Andrea: a világ és a háztartás számára is. Hiszen a háztartás stresszesen kétoldalú, egyszerre jelenti a sikerek és a kudarcok területét. Bár gyakran nem is érzékeljük az előbbit. Gondolataink csaponganak, ahogy kezünk is egyik feladatról a másikra viharzik át. A nagyobb családi összejöveteleket egyszerűen nem tudjuk élvezni, mert nem is tudunk részt venni benne a tálalás, mosogatás, pakolás bermuda háromszögje miatt.

Andrea ledobta magáról a házimunkának ezt a fajta bilincsét, mikor bevezette a mindennapi meditációt a ház körüli teendők közé. Például a rendrakás nála nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is megtörténik, hogy ezután az élete többi területére is kihasson.

Basa Ágnes azt szerette volna elérni közös könyvükkel, hogy a tapasztalás a jelenlétben ne csak konkrétan meditáláskor, hanem minden pillanatra legyen érvényes. Hiszen az időnk véges, így minden percét ki kell használnunk.
A „Buddha a porszívóban” az alapgyakorlatokon keresztül, egymásra épülő tematikával vezet be az alternatív házimunkavégzésbe, amit a CD melléklet is segít.

Mogyorós Irén, gyermekpszichológus vezette át a beszélgetést másik könyvünkre. Gyakran még mi magunk se tudjuk megfogalmazni, vagy megfelelően kifejteni érzéseinket, nemhogy a kicsik. Az Ülj figyelmesen, mint egy béka tanácsokkal látja el a szülőket, hogy hogyan kerüljenek közelebb önmagukhoz és gyermekikhez ezekben az esetekben.
Egy általa is használt gyakorlatot mutatott be, a milyen időjárás van benned? Ennél a feladatnál különböző időjárást festenek le a gyerekek, amelyhez társítaniuk kell saját érzésüket. Mikor érzik úgy magukat, mint a nap? Így játékosan térnek át az egyszerű dolgokról saját, komplex érzésvilágukra, amelynél közösen keresnek egy kiutat.

Fazekas Gábor már 8 éve tart mindfulness tanfolyamokat (hivatalosan MBSR, azaz Mindfulness Based Stress Reduction). Az egészségügyben, gyermeknevelésben, munkahelyen, sőt az élsportnál is alkalmazzák ezt a buddhista eredetű, de tudományos módszertannal kiegészült gyakorlatot. Lényege szintén a jelenpillanatra való koncentrálás, abban való élés.

A rendezvényt „hangfürdővel”, azaz tibeti hangtálakkal való zenéléssel zárták, amelyet Ágnes szolgáltatott a közönségnek.

img_20150910_191556.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://firka-jegyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr628081040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása